Tweede echtgenote niet beschermd

Samengestelde gezinnen kom je tegenwoordig steeds meer tegen. De vraag wie wanneer op vakantie gaat en met welke vader of moeder is vaak nog wel op te lossen. Maar hoe wordt de erfenis eigenlijk geregeld? Krijgen alle kinderen een even groot erfdeel, of juist niet? En hoe voorkom je dat de nieuwe partner lastig gevallen wordt door de stiefkinderen, als de bindende factor in het gezin komt te overlijden?

De rechter in Den Haag moest onlangs een testament beoordelen van een man die zijn tweede echtgenote tot enig erfgename had benoemd. Zij dacht goed verzorgd achter te blijven, maar haar stiefkinderen vonden een opening in het testament. De clausule dat de kinderen hun erfdeel niet konden opeisen ontbrak en de kinderen klopten bij haar aan om hun erfdeel op te eisen. Volgens de echtgenote had de man de bedoeling gehad haar alles na te laten, anders zou hij haar nooit tot enig erfgename hebben benoemd. De clausule was hij volgens haar gewoon vergeten.

De rechter vond dat nergens uit bleek dat de man de clausule was vergeten en oordeelde dat niet zomaar mocht worden aangenomen dat de man de clausule wel op had willen nemen. De kinderen konden dus gewoon hun erfdeel opvragen bij hun stiefmoeder.

Stel dat het bezit van het echtpaar bestond uit een huis, terwijl er nauwelijks banktegoeden waren. Dan zou de weduwe haar huis zelfs moeten verkopen of een hypotheeklening moeten aanvragen om de kinderen uit te kunnen betalen. Een simpele clausule in het testament had dit familiedrama kunnen voorkomen.

Wanneer heeft u uw testament voor het laatst laten nakijken?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *